neděle 12. října 2014

Nedělní mlsání - muffiny s kousky čokolády

 ~ Nedělní mlsání #1 ~


Muffiny s kousky čokolády

         K nedělnímu odpoledni pro Vás mám recept na výborné muffiny s kousky čokolády. Snadné, chutné a myslím, že se zavděčí každému. Mám na nich ráda to, že je prostě popadnete do ruky a jsou celistvé, ne nakrájený plech s buchtou, který se hned sype. Jsou skvělé i k svačině do práce nebo dětem do školy a dají se udělat na spoustu způsobů :).
         Důležitá věc, kterou budete potřebovat jsou buď formičky na muffiny (já používám silikonové) nebo papírové košíčky a k nim speciální plech na muffiny, protože jinak papírové košíčky povolí v troubě a neudrží tvar muffinu. Na druhou stranu, ze silikonové formičky muffin vyklopíte a zůstane ,,holý'', zatímco papírových košíčků je nespočet druhů, barev, motivů a velikostí. Muffiny pak lépe a upraveněji vypadají a můžete je například sladit do různých barev dle příležitosti nebo vhodně přizpůsobit každému členovi rodiny.
Moje silikonové košíčky 
Papírové košíčky
zdroj: www.aliexpress.com

         Tak a teď už k samotnému receptu. K přípravě těsta budete potřebovat:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru krupice (můžete i celý pokud máte rádi hodně sladké :)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 200 g hořké čokolády (stačí i 150 g pokud nechcete tolik čokolády :)
  • kakao (nemusí být, ovlivní jen barvu a malinko chuť - čím více kakaa tím tmavší muffiny)

       Nejdříve si do větší mísy smícháte všechny sypké přísady a poté postupně přidáte tekuté. Někdo to dělá naopak, myslím, že smíchat vše dohromady vážně není nic těžkého a postup záleží čistě na Vás. Čokoládu si nakrájíme na větší kousky, nasypeme do těsta a vše opět promícháme. Pokud chcete muffinům dát trošku větší řád, můžete kousky čokolády jednotlivě zatlačit do středu každého košíčku nebo je jen dát navrch, aby byly vidět.
         Troubu je třeba předehřát na 180°. Košíčky naplníme to půlky těstem a vyskládáme na plech. Silikonové formičky se vyklápí skvěle i bez vymazání, papírové se zase z muffinu pouze ,,oloupou''. Plech dáme do trouby na 20 minut. Takto připravené množství těsta by mělo být zhruba na 25 kusů muffinů, ale záleží na velikosti košíčků.

         Tak a máme hotovo! Recept můžete různě obměňovat, místo hořké čokolády můžete dát do těsta bílou nebo mléčnou, kandované ovoce, lentilky nebo v podstatě cokoli Vás napadne (samozřejmě v mezích :D ). Nebo můžete do těsta místo kakaa přidat potravinářské barvivo například na narozeninovou oslavu dětí. Sama už jsem to vyzkoušela a i když bych nikdy nevěřila, že někdo sní modrý nebo zelený muffin, tak měly ohromný úspěch :). 

Přeji dobrou chuť a budu moc ráda když se podělíte o své poznatky a nebo mi napíšete jak Vám muffiny chutnaly :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat